BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Aku Tidak Gagal.!

"Aku gagal. dah beberapa kali aku cuba, tapi aku gagal."

Ya, kata-kata ini lah yang hakikatnya membunuh kita secara diam-diam. dan akhirnya, kita mati dalam keadaan tidak kita sedar. Mati yang bagaimana? Mati akal untuk mencuba, mati hati untuk melihat jalan lain, dan berputus asa dari rahmat Allah. Pastinya anda pernah merasai putus asa untuk mencuba dan terus mencuba......

Jom berfikir positif...! Jom ubah...! bagaimana..?
Apa yang anda fikir, itu membentuk diri anda, Apa yang telah di'set'kan di minda, itu yang akan memandu perjalanan sebahagian kehidupan anda.


"Aku gagal, dah beberapa kali aku cuba, tapi aku gagal."
 VS
"Aku dah cuba beberapa kali. tetapi masih belum berjaya."

Gagal dan belum berjaya adalah dua perkara yang ketara berbeza.
Bilamana anda gagal, bermakna tiada harapan untuk anda mencuba dan terus mencuba.
Bilamana ianya belum berhasil, anda masih boleh terus mencuba sehingga berjaya.

Sejarah telah membuktikan, Thomas Alva Edison belum berhasil mencuba sehingga beribu kali untuk menghasilkan lampu pijar, tetapi akhirnya berjaya buat setelah lebih 10000 kali mencuba. Dia tidak gagal tanpa terus mencuba, dia mencuba tetapi belum bertemu hasilnya. Dan, usaha percubaannya mendatangkan hasil..! Andai kata dia mengaku gagal dan berputus asa di peringkat awl, pasti tidak akan ada hasil dari dia yang bernama Thomas Alva Edison ketika itu. Itu perbezaannya, dan lihat hasilnya..! 

Lihat pula Albert Einstein, dia merupakan pakar Matematik dan Fizik. Tahukah anda, diperingkat awal, Albert Einstein ini pernah gagal dalam ujian Matematik. Tetapi kegagalan itu tidak menutup jalan usahanya untuk bertemu hasil hebat di penghujungnya. Siapa dia yang kita kenali? Pakar Fizik dan Matematik terkemuka. Formula-formulanya digunapakai manusia. 


 Ambil iktibar dari dua cerita ini. Jika mereka, terus yakin dengan usaha yang dilakukan mampu mendatangkan hasil, maka kita selaku umat Muhammad S.A.W diajar dan dididik utk tidak berputus asa dari rahmat Allah, inikan pula merasa gagal dan tidak mahu terus berusaha dalam sesuatu perkara. 

Anda belum pernah temui perkataan penghujung gagal dalam hidup anda, tetapi yang anda temui adalah, belum berhasilnya usaha anda.

Buat diri ini dan rakan-rakan, yakinlah, Allah menyediakan jalan terbaik buat kita, Allah menguji kita dengan berbagai ujian. Bersabar, berusaha dan jangan berputus asa dari rahmat Allah. InsyaAllah, anda akan menemui satu kemanisan di akhirnya. Berusaha, dan terus berusaha mencapai sesuatu perkara. Andai perkataan GAGAL di depan mata, itu cuma mainan semata-mata. Disebalik GAGAL itu, ada HASIL yang menanti jika diteruskan dengan USAHA.

p/s~Buat diri,buat semua, ayuh turut berusaha menjadi muslim terbaik. Semoga Allah Redha.

Untuk Wanita Cantik!"Cantiknya awak! dengan rambut tersisir rapi, kemas berikat.
Awak pun cantik, dengan shawl kemas dan sanggul tinggi dibelakang.
Awak pun tak kurang menarik, dengan wangian dan solekan di muka. Pastinya ramai akan selesa dan suka.
Tapi, cantik lagi kalau awak berhias sekadar keperluan shj. Tutup aurat sesempurnanya. Risau2 jadi tabarruj kalau-kalau terlebih solekan dan hiasan itu. Dan pastinya, aurat tak tertutup akan diseksa."


“Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan”. 
(Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi).Allah tak kata kita tidak perlu untuk menjaga penampilan mahupun tidak menjaga kekemasan di luar. Tapi Allah menetapkan syaratnya. Solekan biar berpada, berhias ada batasnya, Aurat perlu dijaga. Tapi Allah tak pernah menetapkan aurat perlu didedahkan utk nampak cantik luaran. Peliharalah aurat itu untuk yang berhak. Hilang serinya nanti andai dari sekarang ia dah pun menjadi tatapan umum.


Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Al Ahzab : 59)

Baiklah, pastinya semua orang punyai impian ke suatu tempat yang menarik di dunia ini. Dan tanpa anda duga, anda diberikan jalan menuju ke tempat tersebut. Tetapi, anda harus membuat pilihan. Antara dua pilihan yang mana akan dipilih?

Jika anda diberi peluang untuk menuju tempat tersebut menaiki kenderaan yang cantik, yang besar, yang berkilat, dengan tayar sport rim, dengan aksesori-aksesori baru, dan kereta tersebut ada ada atap yang boleh dibuka. Tetapi, kereta cantik ini telah digunapakai dan disentuh oleh tangan-tangan pemandu yang ramai. Bertukar-tukar serta ke pelbagai tempat. Dalam kereta pula penuh dengan puntung rokok, dengan sampah makanan, dengan tisu bertebaran serta dengan kesan-kesan tertumpahnya air minuman. Dan kereta ini tiada jaminan untuk anda sampai ke destinasi anda, andai anda tidak menyediakan kelengkapan sepenuhnya untuk membaiki kerosakan yang ada.

Dan kereta yang kedua pula, adalah kereta yang anda tak mampu untuk menilai sebagai mana anda menilai kereta yang pertama. Ia disimpan rapi di bawah garaj besar, di tutup pula dengan kain tebal yang melindungi rupa bentuk kereta tersebut. Apa yang anda diberitahu Cuma, kereta itu sangat cantik, dalamnya bersih, kemas, tidak mudah digunakan sesuka hati, perlu meminta kebenaran terlebih dahulu! Kereta ini sangat dijaga rapi tuannya, jangankan kata dekat untuk melihat, melirik dari jauh pun pastinya akan menyebabkan anda akan dipandang pelik. Tetapi, kereta ini mampu untuk menjadi kenderaan anda menuju ke tempat yang diidamkan dengan kebolehan dan kecekapan anda memandunya.


Analogi mudah. Begitulah manusia, pastinya mempunyai cita-cita tinggi menuju syurga Allah. Anda diberikan dua pilihan, dengan mentransformasikan dua buah kereta tadi kepada wanita. Wanita pertama dengan  terdedah auratnya, cantik luarannya dan dalaman jauh terkeluar dari kiasan luaran. Manakala, wanita kedua yang tertutup rapi auratnya, yang ternyata jelas tahu batasan auratnya dan ikut perintah Allah S.W.T. 

Kecantikan luaran terbit dari keperibadian dalaman!

Yang mana akan kaum lelaki di luar sana pilih untuk dijadikan peneman jalan menuju syurga?
Anda menilai, Anda memilih, Anda memimpin.

Wahai wanita, ini bukan bermakna anda perlu berubah demi mendapatkan lelaki-lelaki soleh. 
Berubahlah kerana Allah, InsyaAllah, Allah akan berikan yang terbaik buat anda.

Facebook Pun Beraya, Gambar Oh Gambar

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin..

Alhamdulillah, setahun Islam lagi kita diberi kesempatan utk berada di muka bumi Allah..
Raya kali ini pasti berbeza, sebagaimana berbezana Ramadhan kali ini..


Tagline Ramadahn yang menarik dan sgt bermakna...
"Ramadhan Yang Sama, Natijah Yang Berbeza"...

Dalam sibuk kita beraya, Facebook pun turut beraya...Bagaimana?


Musim Hari Raya, kalau buka Facebook, pastinya FB meriah dengan kuih-kuih raya, makanan-makanan raya dan, tidak ketinggalan, kemeriahan gambar-gambar yang dipost dengan sangat banyaknya.

Nah, tu dia..! Gambar-gambar raya..
Cantik...
Semua berpakaian sama warna..
Semua berpakaian sama coraknya..
Yang lelaki kemas dan handsome berpakaian baju melayu..
Yang perempuan cantik bergaya dengan baju kurungnya..
Tak lupa yang berjubah dan berkebaya...
Dengan tambahan solekan di muka...
Wahh..! Indah...Tak Terkata...

tetapi...
gambar-gambar yang dipost itu, sudah cukup sempurnakah tertutup auratnya?
gambar-gambar yang dipost itu, tidak mendatangkan fitnahkah dengannya?
gambar-gambar yang dipost itu, tidak menggairahkankah dengan posing mautnya?
gambar-gambar yang dipost itu, apakah tujuan utamanya?


Allah..Allah..
Kadang kala kita leka..
Perkara mudah ambil sambil lewa..
Dengan mudah tercatat dosa...
Akhirnya, berkongsi saham bersama..

Wahai wanita hiasan dunia,
Permata itu tinggi nilainya..
Tak mudah diraih dengan login Facebook shj..

Semoga menjadi muhasabah dan ingatan bersama..


notakaki : Jom jadikan facebook medan dakwah..semoga ada yang terkesan dengannya, InsyaAllah..

Akan Tetap Aku Di Jalan Ini

"Aku adalah anak-anak panah Islam. Campakkanlah aku ke mana sahaja, aku tetap berjuang demi Islam."  ~Saad bin Abi Waqqas~

Kata-kata ini dipegang dengan ampuh supaya terus tersemat dan terus menjadi ingatan, walau dimana saya berada....

Sungguh, bukan mudah untuk terus istiqamah, tetapi keyakinan pada Allah dan kekuatan diri itu menjadi benteng ketahanan diri. 

Kadang-kala, manusia menjadi baik hanya kerana persekitaran. Jika persekitaran kita baik, maka baiklah kita. Jika kita bersama persekitaran yang sedikit berbeza, maka berubahlah pembawakan kita. Sehingga akhirnya, banyaklah cerita-cerita mereka yang hebat suatu masa dulu, kini adalah mereka yang kelihatan seperti "hilang arah"..Nau'zubillah...

Ujian Allah takkan pernah lekang, lebih-lebih lagi kepada mereka yang mahukan Islam. Namun, sifir mudah perlu kita ingat, "Perjuangan Rasulullah jauh lebih diuji dari kita. Ujian ini baru sedikit. Bertahanlah, andai anda mahu lihat Islam terus tertegak dan subur di muka bumi ini.!"
 Firman Allah :

ankabut2
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? [al-Ankabut: 2]
  
  
Jadilah seperti benih yang baik. Benih yang baik kalau di campak ke darat menjadi gunung dan jika dicampak ke laut menjadi pulau. Begitulah juga Islam dan kita, campaklah ke mana sahaja, akan tetap Islam aku bawa. Akan tetap Islam aku perjuangkan. Semoga gerak kerja itu tidak akan aku tinggalkan.

p/s ~ Ya Allah, semoga aku terus thabat utk berada di jalanMu. Semoga kekuatan juga bersama-sama teman-teman seperjuanganku memperjuangkan agamaMu. Bukan kerana nama, bukan kerana pangkat, namun utk Islam dan kerana Allah. InsyaAllah.

Campaklah ke mana sahaja, Islam pasti aku bawa bersama......

 
Di Mana Dia Di Hatimu?

Semasa Rasulullah s.a.w. dan Saidina Abu Bakar bersembunyi di Gua Thur, dalam perjalanan hendak berhijrah ke Madinah, musuh-musuh Islam sudah berdiri di hadapan pintu gua dan hampir menemui mereka.
Ketika Saidina Abu Bakar cemas, Rasulullah s.a.w. menenangkannya dengan berkata, "Jangan takut, ALLAH bersama kita."
Itulah kehebatan Rasulullah, ALLAH sentiasa di hatinya.
Ketika di ambang maut?
Sewaktu Da'thur, seorang tentera musuh menyerang hendap Rasulullah s.a.w. lalu meletakkan pedang di leher baginda dan bertanya, "Siapakah akan menyelamatkan kamu daripadaku?"
Jawab Rasulullah penuh yakin, "ALLAH."
Mendengar jawapan itu, gementarlah Da'thur dan terlepaslah pedang daripada tangannya. Itulah kehebatan Rasulullah... sentiasa ada DIA di hati baginda.
Ketika tiada siapa mengetahui?
Diceritakan juga bahawa pada suatu ketika Khalifah Umar Al-Khattab ingin menguji seorang budak gembala kambing di sebuah padang pasir. "Boleh kau jualkan kepadaku seekor daripada kambing-kambing yang banyak ini?"
"Maaf tuan, tidak boleh. Kambing ini bukan saya yang punya. Ia milik tuan saya. Saya hanya diamanahkan untuk menjaganya sahaja."
"Kambing ini terlalu banyak dan tidak ada sesiapa selain aku dan kamu di sini. Jika kau jualkan seekor kepadaku dan kau katakan kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan oleh serigala, tuanmu tidak akan mengetahuinya," desak Saidina Umar lagi, sengaja menguji.
"Kalau begitu, di mana ALLAH?" ujar budak itu.
Saidina Umar terdiam dan kagum dengan keimanan yang tinggi di dalam hati anak kecil itu. Walaupun hanya seorang gembala kambing yakni pekerja bawahan, tetapi dengan kejujuran dan keimanannya, dia punya kedudukan yang tinggi di sisiALLAH. Jelas ada DIA di hatinya.
Ketika kamu tiada jawatan?
Satu ketika yang lain, Saidina Khalid Al-Walid diturunkan pangkatnya daripada seorang jeneral menjadi seorang askar biasa oleh Khalifah Umar. Keesokannya, Saidina Khalid tetap ke medan perang dengan semangat yang sama. Tidak terjejas sedikit pun perasaan dan semangat jihadnya walaupun telah diturunkan pangkat.
Ketika ditanya mengapa, Saidina Khalid menjawab, "Aku berjuang bukan kerana Umar." Ya, Saidina Khalid berjuang kerana ALLAH. Ada DIA di hatinya.
Lalu, di mana Dia dihati kita?
Melihat anekdot-anekdot itu, aku terkesima lalu bertanya kepada diri, di manakah DIA dalam hatiku?
Apakah ALLAH sentiasa menjadi pergantungan harapan dan tempat merujuk serta membujuk hatiku yang rawan?
ALLAH ciptakan manusia hanya dengan satu hati. Di sanalah sewajarnya cinta ALLAH bersemi. Jika cinta ALLAH yang bersinar, sirnalah segala cinta yang lain. Tetapi jika sebaliknya, cinta selain-NYA yang ada di situ, maka cinta ALLAH akan terpinggir. Ketika itu, tiada DIA di hatiku!
Sering diri ini berbicara sendiri, bersendikan sedikit ilmu dan didikan daripada guru-guru dalam hidupku, kata mereka (dan aku amat yakin dengan kata itu);
"Bila ALLAH ada di hatimu, kau seolah-olah memiliki segala-galanya. Itulah kekayaan, ketenangan dan kebahagiaan yang hakiki."
Kata-kata itu sangat menghantui diriku. Ia menyebabkan aku berfikir, merenung dan bermenung, apakah ALLAH menjadi tumpuan dalam hidupku?
Apakah yang aku fikir, rasa, lakukan dan laksanakan sentiasa merujuk kepada-NYA?
Bila bertembung antara kehendak-NYA dengan kehendakku, kehendak siapa yang aku dahulukan? Sanggupkah aku menyayangi hanya kerana-NYA? Tegakah aku membenci juga kerana-NYA?
Muhasabah ini melebar lagi. Lalu aku tanyakan pada diri, bagaimana sikapku terhadap hukum-hakam-MU?
Sudahkah aku melawan hawa nafsu untuk patuh dan melakukan segala yang wajib sekalipun perit dan sakit ketika melaksanakannya? Sudahkah aku meninggalkan segala yang haram walaupun kelihatan indah dan seronok ketika ingin melakukannya?
Soalan-soalan ini sesungguhnya telah menimbulkan lebih banyak persoalan. Bukan akal yang menjawabnya, tetapi rasa hati yang amat dalam. Aku tidak dapat mendustai-MU, ya ALLAH.
Dan aku juga tidak dapat mendustai diri sendiri
Aku teringat bagaimana suatu ketika seorang sufi diajukan orang dengan satu soalan, "Apakah engkau takutkan ALLAH?"
Dia menangis dan menjawab, "Aku serba salah untuk menjawab ya atau tidak. Jika aku katakan tidak, aku akan menjadi seorang yang kufur. Sebaliknya kalau aku katakan ya, aku terasa menjadi seorang munafik. Sikapku amat berbeza dengan kata-kata. Orang yang takutkan ALLAH bergetar hatinya bila mendengar ayat-ayat ALLAH tapi aku tidak..."
Maksudnya, jika seorang sufi yang hatinya begitu hampir dengan ALLAH pun sukar bila ditanyakan apakah ada DIA di hatinya, lebih-lebih lagilah aku yang hina dan berdosa ini.
Di hatiku masih ada dua cinta yang bergolak dan berbolak-balik. Antara cinta ALLAH dan cinta dunia sedang berperang dengan begitu hebat dan dahsyat sekali.
Kalau kau tanyakan aku, "Adakah DIA di hatimu?"
Aku hanya mampu menjawab, "Aku seorang insan yang sedang bermujahadah agar ada DIA di hatiku. Aku belum sampai ke tahap mencintai-NYA tetapi aku yakin aku telah memulakan langkah untuk mencintai-NYA."
Justeru, kerana belum ada DIA di hatiku, hidupku belum bahagia, belum tenang, dan belum sejahtera. Aku akan terus mencari. Aku yakin ALLAH itu dekat, pintu keampunan-NYA lebih luas daripada pintu kemurkaan-NYA.
Selangkah aku mendekat, seribu langkah DIA merapat. Dan akhirnya... aku yakin... suatu saat nanti, akan ada DIA di hatiku dan di hatimu jua.
Dan kita akan terus mengemis kasih...
sumber :iluvislam