BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Untuk Wanita Cantik!"Cantiknya awak! dengan rambut tersisir rapi, kemas berikat.
Awak pun cantik, dengan shawl kemas dan sanggul tinggi dibelakang.
Awak pun tak kurang menarik, dengan wangian dan solekan di muka. Pastinya ramai akan selesa dan suka.
Tapi, cantik lagi kalau awak berhias sekadar keperluan shj. Tutup aurat sesempurnanya. Risau2 jadi tabarruj kalau-kalau terlebih solekan dan hiasan itu. Dan pastinya, aurat tak tertutup akan diseksa."


“Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan”. 
(Hadis riwayat Muslim dan At-Tirmidzi).Allah tak kata kita tidak perlu untuk menjaga penampilan mahupun tidak menjaga kekemasan di luar. Tapi Allah menetapkan syaratnya. Solekan biar berpada, berhias ada batasnya, Aurat perlu dijaga. Tapi Allah tak pernah menetapkan aurat perlu didedahkan utk nampak cantik luaran. Peliharalah aurat itu untuk yang berhak. Hilang serinya nanti andai dari sekarang ia dah pun menjadi tatapan umum.


Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak di ganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Al Ahzab : 59)

Baiklah, pastinya semua orang punyai impian ke suatu tempat yang menarik di dunia ini. Dan tanpa anda duga, anda diberikan jalan menuju ke tempat tersebut. Tetapi, anda harus membuat pilihan. Antara dua pilihan yang mana akan dipilih?

Jika anda diberi peluang untuk menuju tempat tersebut menaiki kenderaan yang cantik, yang besar, yang berkilat, dengan tayar sport rim, dengan aksesori-aksesori baru, dan kereta tersebut ada ada atap yang boleh dibuka. Tetapi, kereta cantik ini telah digunapakai dan disentuh oleh tangan-tangan pemandu yang ramai. Bertukar-tukar serta ke pelbagai tempat. Dalam kereta pula penuh dengan puntung rokok, dengan sampah makanan, dengan tisu bertebaran serta dengan kesan-kesan tertumpahnya air minuman. Dan kereta ini tiada jaminan untuk anda sampai ke destinasi anda, andai anda tidak menyediakan kelengkapan sepenuhnya untuk membaiki kerosakan yang ada.

Dan kereta yang kedua pula, adalah kereta yang anda tak mampu untuk menilai sebagai mana anda menilai kereta yang pertama. Ia disimpan rapi di bawah garaj besar, di tutup pula dengan kain tebal yang melindungi rupa bentuk kereta tersebut. Apa yang anda diberitahu Cuma, kereta itu sangat cantik, dalamnya bersih, kemas, tidak mudah digunakan sesuka hati, perlu meminta kebenaran terlebih dahulu! Kereta ini sangat dijaga rapi tuannya, jangankan kata dekat untuk melihat, melirik dari jauh pun pastinya akan menyebabkan anda akan dipandang pelik. Tetapi, kereta ini mampu untuk menjadi kenderaan anda menuju ke tempat yang diidamkan dengan kebolehan dan kecekapan anda memandunya.


Analogi mudah. Begitulah manusia, pastinya mempunyai cita-cita tinggi menuju syurga Allah. Anda diberikan dua pilihan, dengan mentransformasikan dua buah kereta tadi kepada wanita. Wanita pertama dengan  terdedah auratnya, cantik luarannya dan dalaman jauh terkeluar dari kiasan luaran. Manakala, wanita kedua yang tertutup rapi auratnya, yang ternyata jelas tahu batasan auratnya dan ikut perintah Allah S.W.T. 

Kecantikan luaran terbit dari keperibadian dalaman!

Yang mana akan kaum lelaki di luar sana pilih untuk dijadikan peneman jalan menuju syurga?
Anda menilai, Anda memilih, Anda memimpin.

Wahai wanita, ini bukan bermakna anda perlu berubah demi mendapatkan lelaki-lelaki soleh. 
Berubahlah kerana Allah, InsyaAllah, Allah akan berikan yang terbaik buat anda.